Ga naar de inhoud
header-roc-mondriaan

Momenteel biedt het Teylers Museum in Haarlem een kleine maar leuke tentoonstelling gewijd aan het thema ‘illusie’. Deze tentoonstelling brengt bezoekers in contact met de magie van visuele trucs en optische illusies die al sinds begin 19e eeuw een bron van vermaak en verwondering zijn. Van kermissen tot exclusieve bijeenkomsten is de geschiedenis van illusies rijk en gevarieerd, met indrukwekkende voorbeelden zoals jouw hoofd separaat op een schaal en 3D-lichtbeelden geprojecteerd vanuit een indrukwekkend apparaat. 

Door gebruik te maken van vernuftige spiegeleffecten en zorgvuldig ontworpen perspectieven, wisten kunstenaars en uitvinders in het verleden hun publiek versteld te doen staan. Vragen als “Hoe kan dit toch?” en uitroepen van bewondering zoals “Wat bijzonder!” en “Wat knap!” weerklonken regelmatig onder de toeschouwers. 

Illusies in de 21e Eeuw 

Ook vandaag de dag blijft de kracht van illusies onverminderd groot. Moderne technologieën, zoals virtual reality (VR), maken nu ook deel uit van het tentoongestelde en voegen een nieuwe dimensie toe aan de ervaring van het publiek. Bezoekers worden ondergedompeld in virtuele werelden die de grenzen van hun verbeelding verkennen en uitdagen. Net als de illusies van weleer, roepen deze hedendaagse technologieën vergelijkbare reacties op: verwondering, verbazing, en nieuwsgierigheid. 

Het is bijzonder boeiend om de reacties van de bezoekers op deze moderne illusies te observeren. Velen reageren met “Huh?” of “Wat leuk!”, gevolgd door een onvermijdelijk “Hoe dan?”. Deze primaire reacties zijn niet alleen herkenbaar bij het grote publiek, maar ik zie deze ook bij professionals die voor het eerst met nieuwe technologieën in aanraking komen. 

De Parallel met Technologie in de Zorg 

Net zoals bezoekers van de tentoonstelling worden geconfronteerd met nieuwe en onbekende ervaringen, staan zorgmedewerkers vaak voor dezelfde uitdaging wanneer ze met nieuwe technologieën kennismaken. De eerste reacties van zorgprofessionals op innovaties als VR, AI of robotica zijn vaak vergelijkbaar: “Huh?”, “Wat leuk!”, en “Hoe dan?”. 

Al is de kermis en zorg anders van aard, er is overlap en dit roept bij mij de vraag op: Zou de adoptie van technologie in de zorg sneller verlopen als deze innovaties eerst op de kermis zouden worden geïntroduceerd? Op de kermis is er immers geen druk om de technologie direct te gebruiken; men mag zich gewoon verwonderen en genieten van de ervaring. 

Verwondering als Sleutel tot Adoptie 

De magie van illusies, zowel historisch als modern, biedt een waardevol inzicht: de kracht van verwondering kan een belangrijke rol spelen bij de acceptatie van nieuwe technologieën. Wanneer mensen de ruimte krijgen om zich te verbazen en nieuwsgierig te zijn zonder directe druk om de technologie te gebruiken, ontstaat er een natuurlijke en positieve(re) houding ten opzichte van het nieuwe. 

De tentoonstelling in het Haarlems Museum herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om ruimte te laten voor verwondering en nieuwsgierigheid. Of het nu gaat om een kermisattractie of een nieuwe medische technologie, de eerste stap naar adoptie is vaak een gevoel van fascinatie en bewondering. 

Dus, mocht je de kans hebben, bezoek dan de tentoonstelling in het Teylers Museum. Laat je betoveren door de illusies van vroeger en nu, en wie weet verwondert het jou en leidt dit voor jou ook tot een vernieuwende kijk op technologie en innovatie in je eigen vakgebied. 

Kun jij ons iets leren? Ons inspireren? Of wil je meer weten?

Neem contact op